Ascultarea, mai mult decat o jertfa

AscultareaInainte de toate vreau ca Numele Sfant al Domnului nostru Isus Hristos sa fie inaltat peste vietile noastre. Amin!

Mi-am propus sa scriu cateva randuri, manat de o dorinta divina despre ascultare, ce este ascultarea, cum priveste lumea ascultarea si cum priveste Dumnezeu ascultarea. Am intitulat acest indemn astfel: “Ascultarea, mai mult decat o jertfa” bazat pe Cuvantul Sfant aratat la 1 Samuel capitolul 15, versetul 22: “Samuel a zis: „Îi plac Domnului mai mult arderile-de-tot şi jertfele decât ascultarea de glasul Domnului? Ascultarea face mai mult decât jertfele şi păzirea cuvântului Său face mai mult decât grăsimea berbecilor.” Aici Samuel pune oarecum o intrebare retorica dar totodata da si raspunsul ca sa fie foarte clar si apasat ce doreste Domnul de la poporul Lui.

Pentru inceput ne vom uita impreuna ce spune DEX-ul in dreptul cuvantului „ascultare” gasind ca a asculta inseamna a fi in slujba cuiva si a asculta mai inseamna a-ti incorda auzul pentru a percepe o voce. Acum ca stim cele doua sensuri ale cuvantului ascultare putem sa privim ce spune Cuvantul Domnului in dreptul acestui cuvant. In perceptia Biblie si a Creatorului celor vazute si nevazute ascultarea implica auzirea in primul rand si in al doilea rand implinirea celor auzite. Sa nu uitam ca aceste doua lucruri nu au nici o valoare luate separat pentru ca Dumnezeu nu doreste jumatati, El vrea tot(Iacov 2:26 După cum trupul fără duh este mort, tot aşa şi credinţa fără fapte este moartă.). Pana si credinta vine in urma auzirii(Efeseni 1:13 Şi voi, după ce aţi auzit cuvântul adevărului (Evanghelia mântuirii voastre), aţi crezut în El…) si Biblia ne invata ca o credinta adevarata se vede in fapte (Matei 7:24 De aceea, pe oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi le face, îl voi asemăna cu un om cu judecată, care şi-a zidit casa pe stâncă.)

Am inteles ce este ascultarea prin prisma lumeasca dar si prin Ochii lui Dumnezeu, haideti sa vedem si cateva caracteristici sau atribute ale ascultarii reale.

  1. Ascultarea este un act al dreptatii: – Efeseni 6:1 „Copii, ascultaţi* în Domnul de părinţii voştri, căci este drept.” Faptele Apostolilor 4:19 „Drept răspuns, Petru şi Ioan le-au zis: „Judecaţi voi singuri dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm mai mult de voi decât de Dumnezeu…”
  2. Ascultarea este un act al dragostei: – Filipeni 2:8 “La înfăţişare a fost găsit ca un om, S-a smerit şi S-a făcut ascultător până la moarte, şi încă moarte de cruce.”
  3. Ascultarea este un act al supunerii: – 1 Samuel 3:9 “şi a zis lui Samuel: „Du-te de te culcă şi, dacă vei mai fi chemat, să spui: ‘Vorbeşte, Doamne, căci robul Tău ascultă.’” Şi Samuel s-a dus să se culce la locul lui.” Tit 3:1 “Adu-le aminte să fie supuşi stăpânirilor şi dregătorilor, să-i asculte, să fie gata să facă orice lucru bun…”
  4. Ascultarea este un act al smereniei: – Evrei 12:2 “Să ne uităm ţintă la Căpetenia şi Desăvârşirea credinţei noastre, adică la Isus, care*, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a dispreţuit ruşinea şi şade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu.”
  5. Ascultarea este un act al neprihanirii: – Romani 5:19 “Căci, după cum, prin neascultarea unui singur om, cei mulţi au fost făcuţi păcătoşi, tot aşa, prin ascultarea unui singur om, cei mulţi vor fi făcuţi neprihăniţi.”
  6. Ascultarea este un act al recunoasterii (de la om spre Dumnezeu si invers): - Ioan 10:27 “Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc şi ele vin după Mine.” Faptele Apostolilor 10:30,31 “Corneliu a răspuns: „Acum patru zile, chiar în clipa aceasta, mă rugam în casa mea la ceasul al nouălea şi iată că a stat înaintea mea un om cu o haină strălucitoare şi a zis: ‘Cornelie, rugăciunea ta a fost ascultată şi Dumnezeu Şi-a adus aminte de milosteniile tale.”

 

In finalul acestei meditatii trebuie sa intelegem un lucru foarte important si anume ca ascultarea determina destinul unui suflet atat in viata pamanteasca cat si in viata vesnica. Ascultarea nepotrivita aduce blestem, nenorocire in viata terestra si iadul pentru vesnicie.

Ascultarea conforma cu Sfintele Scripturi aduce pe pamant binecuvantare si raiul pentru vesnicie.(Ioan 10:28 “Eu le dau viaţa veşnică, în veac nu vor pieri şi nimeni nu le va smulge din mâna Mea.”) Nu uitati iubitii Domnului ca nici o sluga nu poate sluji la doi stapani si de aceea va indemn sa il primiti pe Isus Hristos ca Domn si Mantuitor cu adevarat in inimile voastre chiar azi. Asa sa ne ajute Dumnezeu.

Am gasit o intrebare pe care o pune Dumnezeul Maririi fiecaruia dintre noi si la care as dori sa meditam in fiecare zi, cuvantul ei este scris in Maleahi 1:6 “Un fiu cinsteşte pe tatăl său şi o slugă, pe stăpânul său. Dacă sunt Tată, unde este cinstea care Mi se cuvine? Dacă sunt Stăpân, unde este teama de Mine? zice Domnul oştirilor către voi, preoţilor, care nesocotiţi Numele Meu şi care ziceţi: ‘Cu ce am nesocotit noi Numele Tău?”

Dumnezeu sa fie glorificat in vecii vecilor, Amin!

Lasă un răspuns