Nasterea din nou

aaaaaaTermenul acesta de a fi nascut din nou sau de sus sau din Dumnezeu apare cu preponderenta la apostolul iubirii Ioan, cel care la cina cea de taina statea la masa culcat pe sanul lui Isus.

In evanghelia scrisa de acest apostol in capitolul 3 este redata o intamplare din viata Mantuitorului care este vizitat de un om de baza al sinhedriului evreiesc pe nume Nicodim, care este interesat de invatatura Domnului, cu privire la intrarea sau vederea sau mostenirea Imparatiei lui Dumnezeu.

Daca am spus Dumnezeu am spus totul, adica orice lucru, lucrare spirituala autentica, trebuie raportata la Dumnezeu.

La fel si subiectul acesta al nasterii din nou trebuie raportat la Dumnezeul intreit in persoane, care a conceput aceasta modalitate de intrare in Imparatia Lui. Aici numai intervine factorul uman, care decide sau nu intr-un domeniu al Stapanului Etern, ci totul depinde in exclusivitate numai si numai de Dumnezeu. Mantuitorul niciodata nu a lasat incurcat pe omul sincer, cautator de Dumnezeu, cu privire la modalitatea de salvare. El Il abordeaza direct si simplu pe Nicodim, la fel face si astazi cu toti cei Cel cauta dintr-o inima sincera.

Domnul Isus in versetul 5 din acest capitol 3 Ii explica factorii care realizeaza aceasta nastere, mai precis persoana care face aceasta transformare. Este asa cum a-ti observat si voi din versetul citat anterior ca este vorba de Duhul Sfant a lui Dumnezeu, Cel care se ocupa cu preponderenta de aceasta lucrare.
In aceiasi evanghelie capitolul 16 versetul 8 se spune despre Duhul Sfant ca El va dovedi lumea vinovata in ce priveste pacatul.

Ca exemplificare avem cateva pasaje din Scripturi si in mod mai exact din Noul Testament, cartea Faptele Apostolilor 2:22-38 in care vedem operand Duhul Sfant prin cuvantul evangheliei (adica apa cuvantului) rostit de sfantul apostol Petru si ca rezultat are loc transferul din Imparatia intunericului in cea a lui Dumnezeu a ascultatorilor lui Petru. Nasterea aceasta in cazul acesta a fost instantanee si nu de durata, la fel a fost si in cazul sutasului roman Corneliu si al familiei lui,care instantaneu sub influenta aceluiasi cuvant a lui Dumnezeu (evanghelia salvarii) cuvant rostit de Petru sub inraurirea, conducerea, influenta Duhului Sfant accepta cele spuse de Petru ca adevarate, pentru ei personal si primesc confirmarea nasterii din nou implicit a salvarii (mantuirii) prin darul Duhului Sfant care s-a facut vizibila, mai precis auzibila prin vorbirea in limbi. Pentru unii de azi e greu de crezut si totusi Scriptura nu poate fi desfiintata, nici retusata, adaptata in functie de doctrine, de dominatiuni etc.

Mai luam un singur caz, dar foarte de seama si reprezentativ si anume convertirea, nasterea din nou a lui Saul din Tars, care devine Pavel, autorul ulterior a cel putin 13 carti din Noul Testament. Vedem transformarea lui miraculoasa realizata de Domnul Isus, care defapt este vazut de Pavel chiar auzit, in drumul spre Damasc. Intr-o clipa Saul arogantul, prigonitorul, religiosul de forma, mana extinsa a peotimii vremii se transforma radical in alt om si intreaba pe Cel pe care Il prigonea, adica pe Mantuitorul lumii, ce trebuie sa faca de acum inainte, ca unul care a avut o intalnire cu Domnul Isus.

Cred ca este clar pentru orice crestin, care deja a fost nascut din nou ca evenimentul acesta are ca autor pe Dumnezeul intreit in persoane, iar partea care a revenit omului a fost ascultarea sincera de cuvantul evangheliei, care a produs credinta salvatoare ca mijloc de atingere al nasterii din nou, din apa si din duh si apoi aceasta nastere aproband intrarea in Imparatia vesnica a lui Dumnezeu.

Daca cineva vrea sa experimenteze aceasta nastere sa Il ia in serios pe Dumnezeu si cunvatul Lui, sa Il caute cu o inima sincera, cu scopul de a-I sluji neconditionat si plin de dragoste, pe Creatorul tuturor oamenilor si al universului intreg si El se va lasa gasit. Va previn (in sensul bun al cuvantului) ca o sa aveti surprize placute si inexplicabile (vezi Ioan 3:8) prin cuvinte omenesti. Doamne, da tu nastere din nou tuturor celor dornici de Tine, dar indurate si de cei impotrivitori cum am fost si eu. Amin!

Lasă un răspuns