Rugaciunea care strabate cerul

rugaciune-tanarIubiti cititori care va faceti timp sa lecturati acest mic studiu privitor la rugaciunea eficienta sau mai concret la ce ar trebui sa facem, ca rugaciunile noastre sa strabata cerul, pana la locul locuintelor Celui Prea Inalt.Inainte de toate va transmit prin scris har si pace de la Dumnezeu Tatal, si de la Domnul Isus Hristos, El (Domnul Isus) S-a dat pe Sine Insusi pentru pacatele noastre, ca sa ne smulga din acest veac rau, dupa voia Dumnezeului nostru si Tatal. A Lui sa fie slava, in veci de veci AMIN! (Galateni capitolul 1 versetele 3-5).

La inceput de toate vreau sa arat din Scripturi ca Dumnezeul nostru este un Dumnezeu care asculta rugaciunea.Un verset atat de cunoscut de noi crestinii, care arata lucrul acesta se afla in Psalmul 65 versetul 2: „Tu, Dumnezeule, asculti rugaciunea, de aceea toti oamenii vor veni la Tine”.In Psalmul 116 versetul 1 psalmistul spune in felul urmator: „Iubesc pe Domnul ca El aude, glasul meu, cererile mele”.In Psalmul 99 versetul 6 ni se da exemplul concret a trei oameni credinciosi care au facut rugaciuni si au primit raspuns la ele: „Moise si Aaron, dintre preotii Lui, si Samuel, dintre cei ce chemau Numele Lui, au chemat pe Domnul, si El i-a ascultat”. Va mai dau un singur verset din Psalmul 6 versetul 9: „Domnul imi asculta cererile, si Domnul imi primeste rugaciunea”, zicea plin de incredere David imparatul.

Poate ca ati remarcat in versetele citate anterior ca acesti oameni declara cu fermitate, ca Dumnezeul nostru asculta rugaciunile.Insa marturisirea oamenilor ar fi zadarnica daca nu ar confirma si Dumnezeu lucrul acesta si anume, ca El Insusi asculta rugaciunea. De aceea vom da cateva pasaje care arata tocmai lucrul acesta. Un prim pasaj avem in Psalmul 50 versetul 15 unde Dumnezeu indeamna pe oameni sa i-L caute: „Cheama-Ma in ziua necazului (roagate) si Eu te voi izbavi, iar tu Ma vei proslavi”.La fel in Psalmul 91 versetul 15 Dumnezeu vorbeste astfel: „Cand Ma va chema Ii voi raspunde, voi fi cu el in stramtorare, il voi izbavi si-l voi proslavi”.

In cartea lui Ieremia capitolul 33 versetul 3 Domnul vorbeste astfel: „Cheama-Ma, si-ti voi raspunde; si-ti voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunosti”. Avem nenumarate exemple care certifica implicarea lui Dumnezeu in diverse situatii sau lucrari care par imposibile pentru om, dar nu la Dumnezeu.In Vechiul Testament de exemplu in cele cinci carti ale lui Moise avem rugaciuni nenumarate adresate lui Dumnezeu, si apoi solutionate de Dumnezeu. Aduceti-va aminte numai de un caz relatat in Exod capitolul 16 versetele 1-35, cand poporul iesit din robia Egipteana se afla in pustia Sin si nu avea mancare. Dumnezeu solutioneaza criza prin mana oferita acestor oameni ca hrana timp de 40 de ani. In Noul Testament vedem pe Fiul lui Dumnezeu ascultand rugaciunea celor saraci, nenorociti si bolnavi si rezolvand totodata problemele lor. Am vrut sa arat ca Dumnezeul nostru asculta rugaciunea si o solutioneaza.

Insa numai din punctul acesta incepe practic adevarata dezbatere in privinta rugaciunii, si anume care sunt conditile impuse de Dumnezeu ca rugaciunile mele si ale tale sa fie ascultate de El, si El sa trimita rezolvare la ele. Pentru a da raspunsul bun, adevarat, avem nevoie de Cuvantul lui Dumnezeu care ne lamureste si in problema aceasta. Nu am pretentia ca voi epuiza conditile ca rugaciunea sa fie ascultata, dar voi lua pe acelea care mi se par importante, vitale.Eu cred ca rugaciunea este o chestiune in primul rand de relatie, partasie. Daca nu ai partasie cu Dumnezeu nici rugaciunile nu pot fi ascultate (la cei credinciosi ma refer).Aduceti-va aminte cand ucenicii cer Domnului Isus ca sa fie invatati sa se roage.Mai precis un ucenic din randul celor 12 probabil Petru, ia cuvantul si spune: „Doamne invata-ne sa ne rugam, cum a invatat si Ioan Botezatorul pe ucenicii lui” (Luca 11:1).In versetul 2 Domnul Isus raspunde cererilor prin rugaciunea Tatal nostru. Este exact ce v-am spus ca este vorba de o relatie de Tata-fiu, o relatie de partasie profunda, reala, adevarata.

Deci sa concluzionam:
O prima conditie ca rugaciunea noastra sa fie bine primita si ascultata, este ca relatia noastra cu Dumnezeu sa fie buna, adica nimic sa se interpuna intre noi si El, respectiv pacatul, nelegiurea. Ascultati ce spune Dumnezeu Insusi prin profetul Isaia capitolul 59 versetul 1 si 2: „Nu, mana Domnului nu este prea scurta ca sa mantuiasca, nici urechea Lui prea tare ca sa auda, ci nelegiurile voastre pun un zid de despartire intre voi si Dumnezeul vostru; pacatele voastre va ascund Fata Lui si-L impiedica sa va asculte”. Desigur ca un pacat mare este neascultarea de Dumnezeu si de aceea prin profetul Zaharia Dumnezeu mustra poporul in directia aceasta. Zaharia capitolul 7 versetul 13: „Cand El, Dumnezeu chema ei n-au vrut sa asculte; de aceea nici Eu n-am vrut sa ascult, cand au chemat ei, zice Domnul Ostirilor”. Profetul Mica arata si el acest lucru, adica faptul ca Dumnezeu nu asculta rugaciunile celor ce savarsesc rele, adica pacate. In capitolul 3 versetul 4 el spune astfel: „Apoi striga catre Domnul. Dar El nu le raspunde, ci Isi ascunde Fata de ei in vremea aceea pentru ca au facut fapte rele. Pana aici am aratat aspectul negativ, adica ceea ce impiedica ca rugaciunile sa fie ascultate.

Dar sa vedem ce se intampla daca omul este in partasie cu Creatorul lui adica face voia Lui.Psalmul 34 versetul 15 ne spune astfel: „Ochii Domnului sunt peste cei fara prihana, si urechile Lui iau aminte la strigatele lor”, versetul 17: „Cand striga cei fara prihana Domnul aude, si Ii scapa din toate necazurile lor”.La fel si in Psalmul 145 versetul 19 citim: „El, Dumnezeu implineste dorintele, rugaciunile, celor ce se tem de El, le aude strigatul si Ii scapa”.Pana aici am aratat in general si nu specific ca pacatul ne impiedica sa avem o relatie cu Domnul si implicit in rugaciune nu avem rezultate, dar daca dorim sa ne fie ascultate rugaciunile este impetuos necesar, sa traim o viata curata, sfanta, cum doreste si El de la noi.

Acum o sa arat mai in detaliu cum trebuie sa-L chemam, sa ne rugam Lui, in ce pozitie spirituala trebuie sa ne aflam ca sa fim ascultati.In primul rand ca sa fie primita rugaciunea noastra trebuie sa fie facuta in Numele Domnului Isus Hristos, pentru ca El, si numai El ne pune intr-o pozitie de indreptatire, de oameni drepti inaintea lui Dumnezeu (prin credinta in jertfa lui de pe cruce). Citim in Efeseni capitolul 2 versetul 18: „Caci prin El (Domnul Isus) si unii si altii avem intrare la Tatal, intr-un Duh”. In Evanghelia dupa Ioan capitolul 14 versetul 4 citim: „Daca veti cere ceva in Numele Meu voi face” zicea Domnul Isus. Am aratat ca trebuie sa cerem in rugaciunile noastre in Numele Domnului Isus datorita faptului ca prin El avem intrare libera la Tatal, dar in acelasi timp ni se cere sa ramanem in poruncile Lui, Ioan capitolul 15 versetul 7: „Daca ramaneti in Mine si daca raman in voi cuvintele Mele, cereti orice veti vrea si vi se va da”.

Dar oare ce inseamna sa ramanem in Domnul Isus? Tot Ioan in prima lui epistola capitolul 2 versetul 6 ne da raspunsul: „Cine zice ca ramane in El trebuie sa traiasca si el cum a trait Isus”.

Dar oare cum intram in Domnul Isus ca sa putem ramane in El? Raspunsul ni-l da Pavel in 2Corinteni capitolul 5 versetul 17: „Daca este cineva in Hristos este o faptura noua, o creatie noua”.
Cum devenim o creatie noua? Prin credinta in Dumnezeu si cea facut El pentru noi prin Domnul Isus.Tot Pavel in 1Corinteni capitolul 1 versetul 30 ne spune: „Si voi prin El (adica prin Dumnezeu) sunteti in Hristos Isus”.Deci este partea lui Dumnezeu de a ne aseza in Domnul Isus si partea noastra este de a ramane prin Duhul Sfant in El, si atunci rugaciunile noastre datorita relatiei corecte fata de Dumnezeu vor fi ascultate.

O alta conditie ca rugaciunile sa fie ascultate este ca ele sa fie facuta cu credinta reala, profunda.In Marcu capitolul 11 versetul 24 Domnul Isus spune astfel: „De aceea va spun ca orice lucru veti cere, cand va rugati, sa credeti ca l-ati si primit; si-l veti avea”. Iacov in capitolul 1 versetul 6 ne spune: „Sa cerem cu credinta fara sa ne indoim deloc”.

As mai aminti inca o conditie ajutatoare pentru ca rugaciunea sa fie ascultata. Ea este descrisa de Domnul Isus in „Pilda judecatorului nedrept” cand vaduva aceea insista si primeste rezolvare la problema ei de la un judecator nedrept, cu cat mai mult vom primi noi raspuns de la Dumnezeu, Judecatorul cel drept daca staruim in rugaciune.
Alta conditie este ca noi sa fim intr-o relatie corecta si cu semenii nostrii.In Maleahi capitolul 2 versetul 13 citim o mustrare adusa evreilor de atunci si noua credinciosilor de astazi: „Iata acum ce mai faceti: acoperiti cu lacrimi altarul Domnului, cu plansete si gemete, asa incat El numai cauta la darurile de mancare si numai poate primi nimic din mainile voastre (chiar nici rugaciunile)”. Un alt verset in aceeasi directie il avem in 1Timotei capitolul 2 versetul 8: „Vreau (spune apostolul Pavel), dar ca barbatii sa se roage in orice loc si sa ridice spre cer maini curate, fara manie si fara indoieli (cearta)”. Asta presupune o relatie de armonie cu semenii in mod special cu sotiile noastre si copiii nostrii si invers. Asta inseamna ca exista o unitate, care este tot o conditie ca rugaciunile noastre sa fie ascultate. Evanghelia dupa Matei reda cuvintele Domnului Isus in capitolul 18 versetul 19: „Va mai spun iarasi, ca daca 2 dintre voi se invoiesc pe pamant sa ceara un lucru oarecare, le va fi dat de Tatal Meu care este in ceruri”.

Alta conditie de baza ca rugaciunea sa fie ascultata este ca ea sa fie dupa voia lui Dumnezeu, in conformitate cu Cuvantul Lui. Citim in prima epistola a lui Ioan capitolul 5 versetul 14: „Indrazneala pe care o avem la El (Dumnezeu), este ca, daca cerem ceva dupa voia Lui ne asculta”. Sa dam si aici un exemplu de rugaciune dupa voia lui Dumnezeu.Pavel scrie in 1Timotei capitolul 2 versetul 1, ca noi sa facem rugaciuni, cereri, mijlociri pentru toti oamenii si in versetul 3 concluzioneaza: „Lucrul acesta este bun si bine primit inaintea lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru”, versetul 4 „care voieste ca toti oamenii sa fie mantuiti (salvati) si sa vina la cunostinta adevarului”.Iata ce indemn frumos pentru o rugaciune care este desigur dupa voia Domnului, care va fi si ascultata.

Apoi o mare conditie ca rugaciunile sa fie ascultate o gasim in Matei capitolul 6 versetul 33: „Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate lucrurile vi se vor da pe deasupra (desigur in mod specific prin rugaciune)”. O sa vi se para banal ce va spun, dar este adevarat, pentru ca si Scriptura confirma lucrul acesta si anume ca sa capatam ceva de la Dumnezeu trebuie sa ne rugam. Ascultati ce spune Iacov in capitolul 4 versetul 2: „Nu aveti (raspuns la rugaciune), pentru ca nu cereti”. Deci, fratilor, Dumnezeu asteapta de la noi sa cerem lucruri mari de la El, fiind convinsi ca avem de-a face cu un Dumnezeu mare.Sa-L onoram cerandu-I lucruri mari, dupa voia Lui si folositoare noua.

Apoi ca sa primim raspuns la rugaciunile noastre sa ne indreptam caile si faptele prin pocainta fata de Dumnezeu, si sa folosim mijloacele spirituale care ne ajuta in acest sens, de exemplul postul si milostenia.In capitolul 58 din Isaia, Dumnezeu pretinde de la poporul Lui sa-si puna in randuiala relatiile fata de Dumnezeu si fata de semeni in ziua in care ei se hotarasc sa posteasca, si atunci El promite poporului in versetul 9 asa: „Atunci tu vei chema, si Domnul va raspunde, vei striga si El va zice: Iata-Ma”.
Am inceput aceasta meditatie afirmand ca in domeniul rugaciunii totul tine in mod obligatoriu de o relatie de partasie intima cu Domnul, care duce apoi la ascultarea rugaciunilor mele si ale tale de catre Dumnezeu.
Voi incheia in aceeasi nota cu Psalmul 91 versetul 14 si versetul 15: „Fiindca Ma iubeste, zice Domnul, de aceea Il voi izbavi, Il voi ocroti caci cunoaste Numele Meu.Cand Ma va chema Ii voi raspunde…”.
Domnul sa ne asculte rugaciunile facute in Numele Domnului Isus intr-o relatie corecta cu El. Amin!

 

2 comentarii

  1. Daniela says:

    Multumesc mult pentru acest articol. Nu mi-am pus intrebari prea des legate de aceste lucruri, insa acum ma simt de parca as fi primit deja toate raspunsurile posibile si as fi umplut toate golurile ce ma nedumereau.

Lasă un răspuns