Slava lui Dumnezeu!

cer-cu-soareM-am hotarat  sa scriu cateva cuvinte, despre slava, gloria Domnului Dumnezeului nostru.Slavit sa-i fie Numele in veci de veci! Amin! Slava lui Dumnezeu se poate vedea in primul rand in lucrarile mainilor Lui si anume in creatia Lui.Psalmistul David in Psalmul 139 versetul 14 spune vazand lucrarea mainilor Domnului si in mod special omul, in felul urmator: „Te laud ca sunt o faptura asa de minunata, minunate sunt lucrarile Tale, si ce bine vede sufletul meu lucrul acesta”.

Chiar lucrurile care ni se par neinsufletite vorbesc despre slava lui Dumnezeu. Ascultati ce zice acelasi David in Psalmul 19 versetul 1: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu si intinderea lor vestesc lucrarea mainilor Lui” in armonie cu acest verset este si Psalmul 29 versetul 9 „In locasul lui Dumnezeu totul striga: Slava!” Nu numai ca vedem in creatie slava lui Dumnezeu ci vedem chiar creatia slavind pe Cel ce la creat. Ioan apostolul are o revelatie in sensul acesta in cartea Apocalipsei capitolul 4 versetele 8-11 unde el vede pe Dumnezeu pe scaunul Lui de domnie din ceruri inconjurat de ingeri si de fapturile ceresti care dau glorie Creatorului lor. Versetul 11 ne spune asa: „Vrednic esti Doamne, Dumnezeul nostru, sa primesti slava, cinstea si puterea, caci Tu ai facut toate lucrurile, si prin voia Ta stau in fiinta si au fost facute (create)”.

Ce mare adevar cantau ingerii, cele 4 fapturi vii si cei 24 de batrani care cadeau, se inchinau inaintea Domnului si isi aruncau cununile de aur de pe capul lor inaintea scaunului de domnie etern din ceruri.Sa stam noi oare nepasatori in rugaciunile noastre, in al lauda, slavi pe Dumnezeu, , pentru tot ce a facut el pentru noi? Nu! Ci vom da toata slava Celui ce merita slava pentru ca El cere aceasta de la noi ca faptura a mainilor Lui. El nu accepta sa dam glorie altcuiva. In cartea profetului Isaia capitolul 42 versetul 8 Domnul glasuieste asa: „Eu sunt Domnul, acesta este Numele Meu; si slava Mea n-o voi da altuia nici cinstea mea idolilor”. In Isaia 48 versetul 11 se spune cam acelas lucru: „Nu voi da altuia slava Mea”. Slava lui Dumnezeu am zis ca se poate vedea in lucrul mainilor Lui, in capodoperele Lui si am aratat ca si creatia trebuie sa intoarca slava Celui care merita si care cere lucrul acesta. Slava lui Dumnezeu se mai poate vedea si in caracterul Lui descoperit in Sfintele Scripturi.

Tot profetul Isaia in capitolul 48 versetul 9 reda cuvintele lui Dumnezeu care suna astfel: „Din pricina Numelui Meu sunt indelung rabdator, pentru slava Mea ma opresc fata de tine ca sa nu te nimicesc”. Ce slavit Dumnezeu avem care din pricina gloriei Lui se opreste sa ne pedepseasca de multe ori pentru abaterile noastre, desigur daca ne caim si ne indreptam caile si faptele noastre. In cartea Exodului capitolul 33 versetul 18, Moise omul lui Dumnezeu cere ca Domnul sa-i arate slava Lui: „Arata-mi slava Ta!”.Ce indraznet este acest Moise si totusi Dumnezeu nu se supara pe el si I se descopera in gloria Lui. Deci slava lui Dumnezeu sta in caracterul Lui. Dumnezeu are un caracter perfect de aceea am spus ca slava Lui sta in caracterul Lui.In Exod capitolul 34 versetul 6 Dumnezeu raspunde la cererea lui Moise de a-i arata slava Lui prin urmatoarele cuvinte: „Si Domnul a trecut pe dinaintea lui si a strigat: Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de indurare si milostiv, incet la manie (indelung rabdator) plin de bunatate si credinciosie.” versetul 7: „Care Isi tine dragostea…”.

Cu alte cuvinte Dumnezeul nostru i-a aratat slava Lui acestui om temator de Dumnezeu si slava lui a constat tocmai in caracterul Lui minunat.Insa gloria lui Dumnezeu s-a manifestat si se manifesta cel mai real, deplin, plenar, prin Fiul Lui, Domnul nostru Isus Hristos.Ascultati ce spune autorul epistolei catre Evrei in capitolul 1 versetul 3: „El (Isus) care este oglindirea Slavei Lui (a lui Dumnezeu Tatal) si intiparirea (copia fidela) fiintei Lui”. Si apostolul Ioan in Evanghelia lui capitolul 1 versetul 14 il descrie si el pe Domnul Isus ca slava Tatalui, adica prin Domnul Isus putem vedea, gloria lui Dumnezeu.Iata ce spune versetul in cauza: „Si cuvantul s-a facut trup (este vorba de Domnul Isus) si a locuit printre noi (si-a facut cortul printre noi) plin de har si adevar si noi am privit slava lui, o slava intocmai ca slava singurului nascut din Tatal”. Dumnezeu Tatal a gasit cu cale la sfarsitul vremurilor sa-si descopere slava Lui intr-un mod mult mai minunat ca lui Moise si anume trimitand pe Fiul Sau in lumea noastra perena.In Coloseni capitolul 1 versetul 15 citim: „El(Isus) este chipul Dumnezeului nevazut cel intai nascut (in sensul ca are intaietatea sau nascut din vesnicie) din toata creatia.La fel in versetul 19 citim: „Caci Dumnezeu (Tatal) a vrut ca toata plinatatea (inclusiv slava Lui) sa locuiasca in Isus”. In capitolul 2 versetul 9 se spune: „Caci in Isus locuieste trupeste, toata plinatatea Dumnezeirii (chiar si gloria)”.

Datorita caracterului ireprosabil al Domnului Isus ca om (dar El era si Dumnezeu in acelasi timp), Dumnezeu Tatal l-a inaltat nespus de mult ca in Numele Lui sa se plece orice genunchi (aviz celor care nu se mai roaga in pozitia genunchi). Desi Domnul avea slava Tatalui un atribut de baza al Lui a fost smerenia.El insusi a declarat ca „este bland si smerit cu inima”.

Smerenia fratilor aduce totdeauna cu ea slava si har din partea Domnului Dumnezeu. Asta inteleg eu din pasajele prezentate din Filipeni si din Matei, referitor la caracterul Domnului Isus. Asa sa ne ajute Domnul sa facem si noi in relatia cu Dumnezeu, cu fratii si cu toti oamenii ca sa putem capata slava Domnului Isus inca aici pe acest pamant intr-o oarecare masura, iar in vesnicii sa primim din plin slava Domnului Isus. Sa nu uitam niciodata ca suntem creatia Domnului, ba mai mult suntem copiii Lui prin rascumparare si infiere si ca suntem datori prin viata noastra sa demonstram ca avem statutul acesta de fii si fiice care raspandesc mireasma cunostintei Lui. In psalmul 67 ni se spune ca noi beneficiem de lumina Domnului ca noi la randul nostru sa luminam pe alti oameni si sa-i determinam sa doreasca si ei sa aiba parte odata de slava lui Dumnezeu.

Domnul sa ne ajute pe noi sa fim astfel de oameni iar pe cei ce ne vor vedea felul nostru de viata curat si in temere de Domnul sa ii sensibilizeze Domnul, sa se intoarca si ei la Facatorul lor.Amin!

Lasă un răspuns