Vremea cercetarii

clepsidraSa binecuvantam cu totii, pe Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Amin!
M-am hotarat sa abordam impreuna un subiect vital din Sfanta Scriptura, de care tine, atarna in mod direct vesnicia noastra, mai precis chiar locul in care ne vom petrece existenta noastra eterna. Desigur ca scriu unor oameni cunoscatori ai Scripturii, dar in acelasi timp, cred ca printre cititori se afla si dintre aceea care nu sunt familiarizati cu invataturile biblice, care se gasesc in aceasta carte minunata, Biblia. Tocmai de aceea vom aborda subiectul acesta si anume „al cercetarii omului” pe doua planuri, si anume pe de-o parte mesajul se va adresa celor care inca nu-L cunosc pe Dumnezeu indeajuns ca sa poata fi mantuiti, salvati, si de cealalta parte, mesajul se va adresa pentru cei care „au gustat ce bun este Domnul”.

Spuneam cu cateva randuri mai sus ca mesajul, mai precis tema lui, este in directa legatura cu locul in care ne vom petrece vesnicia si mai exact cu cele 2 posibilitati pe care le avem descrise in Cuvantul lui Dumnezeu.Prima destinatie dorita de Creatorul, defapt singura pe care a creat-o pentru oameni, este in prezenta Lui, in partasie cu El si slava Lui, adica raiul lui Dumnezeu.

A doua destinatie este construita tot de Dumnezeu, dar ea a fost planificata diavolului si ingerilor lui.Insa noi, daca nu tinem seama de planul lui Dumnezeu cu privire la noi, putem ajunge in acel loc de chin vesnic si de despartire totala de Dumnezeu si ingerii lui.Sa ne pazeasca Dumnezeu!Acum sa abordam mesajul propriu zis care are ca tema cum ati citit din titlu „Vremea cercetarii”. In primul rand vreau sa scriu cateva cuvinte celor care nu-l cunosc indeajuns pe Dumnezeu, celor ce nu au beneficiat de harul iertarii, in urma cercetarii Domnului. Vedeti ce rol deosebit are acest act de bunavointa al Tatalui, si anume harul, darul cercetarii noastre, a vizitarii noastre de catre Cel Prea Inalt.

Exista cum ati intuit si cum unii bine stiti, un act al cercetarii initiale, initiate de Insusi Dumnezeu in suveranitatea Lui, „dupa buna placere a voii Sale”.Nimeni nu Il poate determina pe Dumnezeu sa ne cerceteze, El de buna placere a Lui, datorita dragostei Lui face acest lucru. Sa ascultam un prim verset in sensul acesta relatat de evanghelistul Luca in capitolul 1 versetul 68 in care, tatal lui Ioan Botezatorul, si anume preotul Zaharia (cel de care isi aminteste Dumnezeu) vorbeste astfel: „Binecuvantat este Domnul Dumnezeul lui Israel, pentru ca a cercetat si a rascumparat pe poporul Sau”. Desigur ca daca poporul Israel raspundea pozitiv cercetarii lui Dumnezeu in masa, atunci ei ar fi fost beneficiarii salvarii pregatite de Dumnezeu. Vedeti ce importanta este cercetarea Domnului, dar in acelasi timp ce important este raspunsul dat de noi, oamenii, cercetarii facute de El?

Desigur ca cercetarea lui Dumnezeu aduce cu ea si solutia Lui pentru omul cazut in pacat.Cea mai puternica, desavarsita cercetare in istoria planetei s-a facut de Dumnezeu prin Fiul Lui, Domnul Isus Hristos, care s-a intrupat in chip de om, s-a facut asemenea noua, cu scopul salvarii noastre din blestemul vesnic al iadului. Ascultati ce frumos spune tot Zaharia preotul, lucrul acesta in Luca capitolul 1 versetele 76-78: „Si tu pruncule (adica el vorbeste de fiul lui, Ioan Botezatorul), vei fi chemat prooroc al Celui Prea Inalt, caci vei merge inaintea Domnului, ca sa pregatesti caile Lui si sa dai poporului Sau cunostinta mantuirii, care sta in iertarea pacatelor lui, datorita marei indurari a Dumnezeului nostru, in urma careia, ne-a cercetat Soarele care rasare din inaltime (adica Hristos intrupat)”. Ati remarcat desigur ca actiunea de cercetare o face Dumnezeu prin Domnul Isus pentru ca El doreste sa faca acest lucru. Nu-L poate obliga sa o faca sau sa nu o faca, nimeni, si totusi indurarea Lui „Il obliga”.Slavit sa fie El! O de ai raspunde cercetarii Domnului, chiar si prin aceste simple cuvinte adresate tie, o biet om pacatos, care te zbati in aceasta viata trecatoare!

Ia aminte la cercetarea plina de dragoste a lui Dumnezeu, nu uita ca El l-a dat pe Fiul Lui la moarte pentru tine, ca tu sa ai destinatie raiul, prezenta Lui nemijlocita, impreuna cu viata eterna.
Acum sa revenim la noi cei care l-am primit deja in inimile noastre pe Domnul Isus si sa vedem in ce fel, in ce mod, ne cerceteaza Dumnezeu si pe noi, care este scopul cercetarii noastre ca alesi ai Domnului. Si noi suntem cercetati de Dumnezeu pentru a ni se desavarsi caracterul nostru de copii ai Domnului prin diverse metode pe care le are Dumnezeu in arsenalul Sau.

In cartea lui Iov gasim in capitolul 33 versetul 14 ca „Dumnezeu vorbeste (cerceteaza) cand intr-un fel, cand in intr-altul, dar omul nu ia seama”. Deci cum am spus, Domnul, are diverse metode de cercetare, iar versetul 15 aminteste doua din ele: „Dumnezeu vorbeste prin visuri, prin vedenii de noapte, cand oamenii sunt cufundati intr-un somn adanc, cand dorm in patul lor”. Oare de ce ne cerceteaza Dumnezeu in felul acesta?
Raspunsul il dau versetele urmatoare respectiv versetele 16-18 pe care le voi cita: „Atunci Dumnezeu le da instiintari (chiar noua ca si copii ai Domnului), si le intipareste invataturile Lui, ca sa abata pe om de la rau, si sa-l fereasca de mandrie, ca sa-i pazeasca sufletul de la groapa si viata de loviturile sabiei”.

In concluzie Dumnezeu cerceteaza viata noastra prin metodele Lui, ca sa semanam tot mai mult cu El. Desigur ca aceste versete se aplica si celor ce nu-L cunosc pe Dumnezeu, si El intentioneaza prin lucrurile descrise in aceste versete sa-i determine pe oameni sa se intoarca la El. Cercetarea ca metoda de intoarcere la Dumnezeu, mai poate fi facuta chiar prin diverse situatii si evenimente periculoase, chiar dureroase (accidente, boli, diverse intristari etc.). Dumnezeu face aceste lucruri odata, de doua ori, chiar de trei ori zice versetul 29 tot din acest capitol 33 din cartea lui Iov. Sa dea Domnul sa nu piarda nimeni clipa cercetarii lui de catre Creatorul Sau si sa nu uitam in acele clipe ca inima plina de dragoste a Stapanului este si atunci alaturi de noi, si El doreste prin aceste evenimente sa-L cunoastem mai mult si sa fim credinciosi Lui.

Sa mai arat inca un singur mod de cercetare al Domnului, si desigur este cea mai frecventa cercetare si anume prin Cuvantul Evangheliei, dublat de actiunea Duhului Sfant. Este cel mai simplu si eficient, mijloc de cercetare pentru noi ca si oameni neconvertiti sau chiar convertiti, pentru ca aceasta cercetare, foloseste Evanghelia Domnului Isus Hristos, Evanghelie despre care Pavel spune in cartea Romanilor in capitolul 1 versetul 16: „Caci mie (spunea Pavel) nu mie rusine de Evanghelia lui Hristos fiindca ea este puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede”.
In concluzie, cercetarea lui Dumnezeu nu-si face efectul scontat decat atunci cand noi credem, ne incredem in solutia lui Dumnezeu, descrisa de Evanghelie (adica acceptarea jertfei Domnului Isus ca solutie a lui Dumnezeu pentru salvarea noastra).

Domnul sa ne dea aceea credinta initiala in inimile noastre si sa ne deschida inimile, ca Lidiei vanzatoarea de purpura din cetatea Tiatirei, ca sa luam aminte la Evanghelie, iar ca rezultat sa dobandim viata vesnica, la care va chem pe toti cu bucurie, in Numele Domnului nostru Isus Hristos. Va salut cu harul si pacea Domnului. Amin!

Lasă un răspuns