Interviu Tania si Ema

In aceasta campanie de interviuri ne-am adresat unor surori: Tania si Ema, care de curand au scos primul album intitulat: „Langa Tine”.Daca doriti sa ascultati melodii ale lor puteti sa cumparati CD-ul sau sa ascultati Radio Viata Vesnica.

Viata Vesnica: Pentru inceput va rugam sa ne spuneti cate ceva despre voi.
Tania: Eu am 21 de ani, sunt căsătorită şi împreună cu soţul meu Viorel slujim într-o biserică din sudul Republicii Moldova, la moment. Noi am copilărit în România şi ea rămâne casa noastră, iar atunci când va fi voia Domnului, ne vom întoarce…acasă.
Ema: Eu sunt elevă în clasa a X-a, la un liceu cu profil real, iar asta spune totul despre mine.


Viata Vesnica: Muzica este ocupatia voastra principala sau avetii si alte preocupari? Cu ce va ocupati?
Ema: În afară de muzică, îmi place şi teatrul – fac parte din echipa teatrală a liceului meu. Îmi plac foarte mult şi copiii, de aceea am fondat un grup de copii, “Vestea Bună”, cu care mă ocup în fiecare weekend: cântăm, desenăm, facem diferite jocuri. Sunt copiii străzii pe care nimeni nu îi iubeşte, dar care au atâta nevoie de iubire!
Tania: Muzica este primul cuvânt pe care l-am auzit când am fost copil. Mama noastră ne cânta în fiecare zi şi vocea ei liniştită m-a făcut să îmi placă ceea ce aud. Aşa am ajuns să cânt, să cânt, să cânt. În afară de muzică, sunt pur şi simplu fermecată de cuvânt (în dulcele stil stănescian), citesc şi scriu foarte mult. Pregătesc şi o carte de poezii, dar la care mai am mult de lucrat. În prezent sunt studentă la Litere şi vara asta îmi iau licenţa.


Viata Vesnica: Cat timp ati repetat pentru album?
Tania: Albumul “Lângă Tine” s-a născut în inima lui Dumnezeu mai întâi, apoi în inima mea. Exact un an în urmă, în luna mai, am înţeles că trebuie să dau muzica pe care o primesc de sus. Când i-am contactat pe prietenii noştri de la Studio Mesaj, aveam doar două cântări pregătite, dar am început să ne rugăm şi Dumnezeu ne-a binecuvântat într-un mod extraordinar. Ştiam un singur lucru: Domnul nu vrea să îngrop în mine acele cântece, oricât de simple nu erau ele. Îmi amintesc că într-o zi am compus trei cântări deodată, fără a mă implica eu cumva în acest proces. După aia am început să lucrăm la vocile noastre, pentru că nu eram obişnuite să cântăm în duet, “ansamblul” era total străin pentru noi. De fapt, nici la capitolul solo nu străluceam, şcoala de muzică pe care o terminasem nu fusese una perfectă. Deci am început cu teoria muzicală, cu sunetul, respiraţia, diafragma. Am învăţat ceva, dar mai avem atâtea de învăţat, încât dacă am înregistra din nou albumul acesta, ar fi total diferit din punct de vedere al vocilor noastre. Acum continuăm cu orele de canto şi Dumnezeu ne ajută să progresăm. Şi la domeniul compoziţie văd cum mâna Lui e lângă mâna mea pe pian şi mă învăţa cum să compun, cum să formez armonii. Munca la album a fost de fapt o continuă binecuvântare, noi doar ne-am lăsat conduşi de Dumnezeu. El ne-a scos în cale oameni talentaţi cu care am avut onoarea să lucrăm şi sperăm că vom continua colaborarea cu Studio Mesaj.


Viata Vesnica: Cine compune cantarile pe care le cantati?
Tania: Noi le compunem împreună. Dacă eu fac textul şi muzica, Ema este lângă mine cu foaia şi pixul pentru a nota tot ceea ce cânt eu, pentru că de obicei uit, sau fac sute de variante ale aceluiaşi cântec. Oficial, drepturile de autor îmi aparţin, dar şi munca “de lângă” este importantă pentru mine. Ema se roagă în acel moment, iar Dumnezeu “toarnă” cântarea de sus.


Viata Vesnica: Ce gen de muzica va place sa ascultati? De ce?
Ema: Mie îmi place muzica de închinare (Ekklesia; Vitamina C; Trei, doi, unu; Hillsong) dar şi cea lentă, care te linişteşte.
Tania: Eu ascult absolut toată muzica creştină, începând cu muzica populară şi terminând cu muzica rock, deci tot ce depăşeşte trei note. Ascult tot, dar păstrez ceea ce e bun, pentru că de la fiecare învăţ câte ceva.


Viata Vesnica: Aveti o trupa/artist preferat?
Ema: Speranţa.
Tania: CONTINENTAL – cunosc pe de rost toate versurile şi unele partituri la cântările care m-au atins; sunt extraordinari! Nu credeţi? Îmi place şi Ami şi Crista, Cătălin şi Ramona Lup, Callatis Praise şi mulţi alţii, care sunt foarte buni.


Viata Vesnica: Ce hobby-uri aveti, in afara de muzica?
Ema: Pictura.
Tania: Tot muzica. Lectura e boala de care sufăr şi călătoria (iar adevărul e că ţara unde călătoresc mereu, fără să mă plictisesc e România).


Viata Vesnica: Ce parere aveti despre situatia actuala a muzicii crestine din Romania?
Tania: În comparaţie cu Republica Moldova, de exemplu, unde nu există deloc muzică creştină (în sensul în care nu există oficial nici un studio creştin şi nici o librărie sau orice altceva care să o promoveze, iar cenzura este ca la ea acasă) în Romania muzica poate exista cu calificativul de muzică “creştină”. Asta este foarte important. Să ai un producător creştin, un compozitor creştin, un aranjor creştin, oameni cu care să poţi lucra (tot creştini), este pur şi simplu o binecuvântare! Noi apreciem activitatea studioului Mesaj şi preţuim munca oamenilor de acolo, fără de care acest album nu ar fi fost aşa cum este. E păcat că activitatea studiourilor în general şi a producătorilor creştini/artiştilor în particular este stopată (şi asta e puţin spus) de valul de furturi (traducere: luare cu zâmbetul pe buze) a muzicii creştine. Mai grav este că oamenii cred ca aşa este bine şi corect. Cunosc artişti care nu au mai vrut să înregistreze albume pentru că au spus ei, imediat după lansare muzica se fură şi se dă pe gratis oricui şi oriunde. Nu vi se pare tristă această situaţie? Nouă da.


Viata Vesnica: In final am sa va rog sa transmiteti un mesaj tuturor vizitatorilor www.viatavesnica.ro si ascultatorilor Radio Viata Vesnica.
Tania şi Ema: Vă iubim foarte mult şi ne rugăm pentru voi. Deşi nu vă cunoaştem, ştim că suntem legaţi de iubirea pentru Dumnezeu. Iubiţi-L şi fiţi mereu…LÂNGÃ EL!

Lasă un răspuns